вторник, 5 сентября 2023 г.

Анна Малiгон. «Навчи її робити це» (2013)

Нахабний дзвінок у двері змінив усе її життя. Ліза – відлюдькувата дівчина, яка звикла жити сама. Марта – цілеспрямована та впевнена в собі. Вони почнуть жити спільно, аби вгамувати почуття самотності. Марта посилює свій уплив на Лізу, і та поступово змінюється, відкриваючись назустріч новим бажанням і таємницям. Їхні стосунки гойдаються від кохання до ненависті. Аби врешті-решт розібратися в собі, треба зробити лише один крок…
Через велику сексуалізацію, наприклад: гомосексуальний секс подається і відтак читається як фантазія гетеросексуальної людини. І нічого більшого для сексу тут не буде, навіть будь-яких побіжних думок, що гомосексуальність - ідентичність, а не секс-практики.
Про що ідеться? Зараз покажу.
Анна Малігон у «Навчи її робити це» робить саме такий маневр, але треба зазначити: свідомо робиться, на рівні гри, на межі з кітчем. І тому її роман намагалися звісно продати під голосом "перша лесбійська проза", але швидко завернули в бік «відверта еротична проза».
На Лізиному порозі - Марта. Чомусь подумала, що Ліза здає кімнату, і через цю помилку опинилася просто неба. Ліза - відлюдько зі слабким здоров'ям - нащось пустила Марту жити до себе. Раптом дівчата стають коханками (в анамнезі у обох - стосунки з чоловіками). Від бдсм-ігор переходять до повноцінного родинного насілля. На певному етапі Марта виявляється об'явою індійської богині-гермафродита, бо інакше ясно гомосексуальні стосунки в цьому світі нічого не пояснити - хіба що навіюваннями і злими чарами.


© Лесби библиотека 2019-2021